Economia circular

L’economia circular és un model de producció i consum basat en compartir, reutilitzar, reparar i reciclar els materials i productes durant tant de temps com sigui possible. Els objectius són combatre el canvi climàtic i la contaminació i una millor gestió  dels residus. Es posiciona com el contrari de l’economia lineal tradicional basada en extreure, produir, consumir i llençar de forma accelerada.

Aquest tipus d’economia és una estratègia per reduir la producció de materials i retroalimentar el flux de producció material. Els principis de l’economia circular es vinculen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, promoguts per l’Assemblea General de Nacions Unides, que lluiten per un consum i producció responsables així com per l’ús d’energies, indústries i infraestructures sostenibles.

En un món globalitzat on cada moviment econòmic influeix sobre la resta i on els conflictes i les crisis són cada vegada menys locals, és necessari actuar pel desenvolupament sostenible de l’economia i la consegüent millora de l’entorn.

Nicola Cerantola, professor d’Economia Circular
@Ecologing 

“Saber pensar i actuar dins de l’economia circular serà una part fonamental d’una nova generació de polítics, directius, ciutadans i consumidors, per això és tan important difondre a tots els nivells la importància d’aquest canvi de paradigma.”

Anna Sáez de Tejada, experta en economia circular i cadenes de subministrament
@annasdtc 

“Ser sostenible significa ser-ho en moltes dimensions. La gent pensa que té a veure amb la producció: amb quins materials s’ha fet una peça de roba, com hi treballava la gent, si hi havia nens treballant… Però després, el consum i el post consum també poden ser més o menys sostenible. Una peça pot estar feta amb el millor material i després la rentes malament i acaba a l’abocador. Cal una visió holística perquè no se’ns escapi res”.

Circulando hacia una nueva economía

PROJECTES D’ECONOMIA CIRCULAR

Upcycling the Oceans

Aquest projecte té com a objectiu netejar els recursos que han estat llençats als oceans per reutilitzar-los. El procés de reciclatge d’aquestes escombraries s’anomena polimeració  i en surt  un fil que permet fabricar tèxtils i calçats de la mateixa qualitat que els materials no reciclats.

SAICA

Gràcies a la innovació tecnològica, SAICA fabrica paper a partir del reciclatge de paper, plàstic i cartró. Aquest procés circular redueix la matèria prima en la fabricació i és capaç d’utilitzar menys aigua que la producció convencional de paper.

Mint 57°

Aquesta agència de viatges basa la seva filosofia en explorar el món amb el menor impacte ambiental possible. Utilitzen mitjans de transport alternatius a l’avió, creen rutes de viatge que eviten la massificació i promouen diversos projectes ambientals.

SELECCIÓ DE RECURSOS

WWF Footprint Calculator

Calculadora virtual per conèixer la pròpia petjada ecològica

El decrecimiento como salida a la crisis

Vídeo d’una entrevista a Serge Latouche sobre la importància de desenvolupar iniciatives basades en el decreixement

Fira d’Economia Verda i Circular de Granollers

Aquest 2022, Granollers acull la primera Fira d’Economia Verda i Circular, un espai de trobada especialitzat en temàtiques com la mobilitat, l’energia, els residus, el consum sostenible i la producció agroalimentària de proximitat i ecològica.