Les nostres recomanacions

Coraline imatge

Coraline

Gaiman, Neil

Il·lustrador: Aurélie Neyret

Barcelona: Salamandra, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Coraline

Gaiman, Neil

Neil Gaiman (Portchester, 1960) és autor d’una extensa obra literària adreçada tant al públic jove com a l’adult i centrada sobretot en el gènere fantàstic.

L’any 2002 va publicar Coraline, amb il·lustracions de Dave Mckean, i va rebre el Premi Bram Stoker al millor treball per a joves 2002 i els Premis Hugo i Nébula a la millor novel·la curta 2003.

En català, Coraline, ens va arribar un any més tard (Empúries, 2003) i posteriorment, també en català, vam gaudir de la seva adaptació a novel·la gràfica (Comic book, 2009) i al cinema. La pel·lícula, que es va filmar en stop-motion l’any 2009 amb direcció d’Henry Selick i els estudis d’animació Laika, va ser un èxit tant de crítica com de públic.

Per internet se’ns parla també d’una adaptació a teatre musical, un videojoc i una òpera.

Ara, gairebé vint anys després de la seva publicació, es reedita de nou en un format de luxe. La nova edició (Salamandra, 2021) és de gran format, tapa dura i amb una tipografia i un disseny de pàgina amb molta llegibilitat. Les il·lustracions, que combinen el blanc i negre amb làmines de color són d’Aurélie Neyret, una autora que els lectors joves coneixen molt bé gràcies al seu treball a Els diaris de la Cirera.

La pregunta que ens ve al cap després de llegir tot aquest recorregut editorial és si la història de Coraline[NSR1]  realment és tan bona. De fet, només alguns llibres del gran Roald Dahl compten amb tantes adaptacions en diferents formats i registres.

Doncs la resposta és sí.

Coraline, que s’emmarca dins el gènere de la fantasia i té alhora molts elements de la novel·la de terror, és un text breu molt rodó on Gaiman demostra el seu gran domini narratiu. Amb uns personatges potents i plens de matisos, amb una dolenta realment terrorífica, Gaiman ens atrapa des de la primera frase del text i ens manté en tensió fins al final. Coraline és un relat apte per joves, però poc apte per llegir a la nit, abans d’anar a dormir. És una història de fantasia, però com totes les bones obres, és alhora un mirall on infants i adults ens veurem reflectits. I no és segur que ens agradem.

Ah! I per acabar, si algú encara dubta que realment aquesta obra és un referent imperdible, pot buscar l’episodi d’Els Simpson titulat “Treehouse de Horror XXVIII” i veurà una versió de Coraline[NSR2]  on el mateix Neil Gaiman posa la veu al gat.

Més informació:

  • icona enllaç
  • icona enllaç